OM och kontakt
personlig utveckling, tre principer, 3P, ledarskapsutveckling, coaching, coachning, flow, inre utveckling, psykisk hälsa, företagsledare, ledarskapsutbildning, chefsutbildning, förändringsprocess, beteendeförändring, ledarutveckling, chefsutveckling, ledarskap, förändringsledare, förändringsmetodik, framgångsfaktorer, framgångsfaktor, chef, ledare, verksamhetsutveckling, lönsamhet, lycka, tänkande, tankar, medvetande, livskraft, insikt, insikter, intellekt, flow, sinnesro, affärsstrategi, strategi, livsstrategi, affärsmål, visdom, room for flow community, verksamhetsmål, verksamhetsstrategi, kommunikationsstrategi
33
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-33,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.6.1,side_area_uncovered,,qode_footer_adv_responsiveness,qode_footer_adv_responsiveness_1024,qode_footer_adv_responsiveness_one_column,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
En företagares reflektioner

Från början utbildade jag mig till jurist vid Stockholms universitet, men i 30 år har jag drivit egna företag inom event- och reklambranschen och då jobbat som föreläsare, utbildare, workshopledare, marknadsförare, kommunikatör, presentationscoach och grafisk formgivare med många stora företag, forskningsinstitut och myndigheter som kunder. Det har gett upphov till många reflektioner.

 

En är att avsaknad av tydligt ledarskap skapar en otrolig röra, oavsett om det gäller små företag, stora koncerner eller myndigheter. När jag själv hade anställda insåg jag hur otroligt stor skillnad det är på att vara chef och ledare.

 

En annan reflektion är att jag tycker att den allmänna uppfattningen att man måste kämpa och slåss mot konkurrenter för att lyckas är konstig. Alla slåss om en förutbestämd kaka. Det synsättet skapar mycket stress och frustration – helt i onödan. När jag lärde mig om människans olika medvetandenivåer förstod jag att det inte handlar om en fast verklighet utan om olika världsbilder. På en högre medvetandenivå behöver man inte slåss med någon om något.

 

Det finns så mycket att upptäcka!

Ända sen jag var liten har jag gillat att kolla hur olika prylar funkar. Så småningom märkte jag att det också fanns mycket att upptäcka kring mänskliga beteenden. Jag fullkomligt älskar att gräva så långt ner man kan komma i hur vi människor funkar psykiskt. Och jisses vad mycket spännande jag har hittat. I mitt utforskande upptäckte jag att det finns en himla massa hemlisar som få känner till. Det är livskunskap som ingen av oss fick i skolan. Våra föräldrar berättade det inte för oss, för de hade ingen aning.

 

Fast egentligen är det inte så hemligt. Vi har nämligen vägen till frihet, välmående och en härlig mental atmosfär rakt framför ögonen på oss. Och ändå missar många den.

 

Vad är det då som finns bakom kulisserna i varenda människa på hela jorden? Jo, en helt oförstörbar kärna av välmående. Men den döljs ofta av ett rationellt tänkande. Vi har byggt upp hela samhället kring rationellt tänkande.

 

Rationellt tänkande är användbart. Men det finns mer. Saker som det rationella tänkandet inte kan förstå.
Kärlek.
Lust.
Skratt.
Njutning (av att simma i havet till exempel).
Inre visdom (när du bara VET något utan att du kan förklara varför).
Nyfikenhet.
Bara för att nämna några.

Det enda som krävs för att få insikter om livets hemligheter är att du, bara för en liten stund, vågar kliva lite vid sidan om ditt rationella tänkande.

 

Lyfta blicken

Jag har alltså så länge jag kan minnas funderat mycket på hur livet fungerar och ofta lyft blicken och sett situationer ovanifrån. Jag gillar att ta exempel i det lilla för att förklara det stora. En dispyt mellan två länder är t ex som två grannar som bråkar om var tomtgränsen går. Och en företagsledare är som en förälder.

 

Att vara förälder till sina barn är såklart det viktigaste ledarskapet. Jag har 3 barn som nu är vuxna och jag har varit styvförälder. Det är mycket jag önskar att jag hade vetat när barnen var små. Min ena dotter, Fanny, hade kanske inte behövt ha tvångssyndrom om jag hade vetat det jag vet idag om tänkandet, medvetandet och livskraften. Men jag anade i alla fall var lösningen fanns när lärde jag henne att sortera tankarna. Vilka tankar var hennes och vilka var ”OCD-monstrets”? Det var första gången jag insåg att bara för att vi har en tanke i våra huvuden betyder det inte att den är sann. Men det tog mig faktiskt 20 år till innan polletten trillade ner ordentligt. Jag behövde stanna upp i en utmattning för att intellektet skulle börja lämna plats för något större.

 

Utmattad

Under mina 4 år med utmattning var det ingen inom vården som talade om för mig hur tänkandet funkar. De fokuserade på sin höjd, om ens det, på INNEHÅLLET i mina tankar. Det är ju lite konstigt tycker jag. Eftersom jag inte ÄR mina tankar. Ingen ÄR sina tankar. Vi är istället de som tänker tankarna. Tankarna kommer och går. Så när jag kallades utmattad VAR jag inte utmattad utan HADE utmattande tankar.

 

Under utmattningsåren insåg jag att ingen annan än jag kunde göra mig utmattad. Det var ju bara mina egna tankar som påstod att jag aldrig hade gjort tillräckligt och att jag inte var tillräcklig som människa. Att sitta still och titta på tv utan att ha datorn i knät var slöseri med tid, trodde jag. Men maktlösheten fanns bara i mina tankar.

 

”Tell them I’m not a lawyer, that might help.”

Så sa Julia Roberts rollkaraktär Erin Brockovich i filmen med samma namn. Jag har visserligen en juristexamen men den är inte alls relevant här, utan precis som Erin, som vann klienternas förtroende genom att INTE vara advokat, är min styrka att jag inte är varken psykiatriker, psykolog, beteendevetare, terapeut eller ens coach. Jag tycker att det är bra för annars skulle det vara lätt hänt att fastna i att använda inlärda metoder och tekniker som förväntas passa alla.

 

Nya perspektiv

En första liten övning för dig i att se saker ur nya perspektiv kan alltså vara att släppa taget om att det är bara de som har en lång utbildning inom t ex psykologi som skulle kunna ge dig transformerande insikter om hur det mänskliga psyket funkar. Min styrka är att höra detaljer och se samband i människors berättelser, så jag kan hjälpa dig att upptäcka vilka tankar som blockerar dig från att lösa mysteriet med den försvunna lyckan i ditt liv.

 

Däremot har jag gått en lång väg för att komma dit jag är idag. Min specialutbildning är de 4 åren med utmattningssyndrom. Utöver det har jag studerat personlig utveckling i drygt 15 år, ifrågasatt allt, provat och funderat och sen kopplat ihop det med psykologi-forskning, kvantfysisk forskning, olika typer av terapi och hyllmeter av böcker.

 

Vi skapar allt med våra tankar

Någonstans på vägen i all denna research insåg jag alltså att det var mina egna tankar som hade stoppat mig från såååå mycket här i livet. Hur tokigt var inte det? Frihetskänslan som följde på det är helt obeskrivlig och jag blev full i skratt av hur enkelt livet egentligen är. Vi kan inte uppleva något annat än våra egna tankar! Alltså skapar vi vår värld inifrån och ut, inte utifrån och in, som vi har blivit lärda att tro.

 

Om jag hade vetat det tidigare hade jag sannolikt aldrig behövt bli utmattad. Men eftersom allt i våra liv är en ’stepping stone’ till något större är jag oändligt tacksam för mina år med utmattning. Utan dem hade jag antagligen inte ens levt idag. Och jag hade inte kunnat hjälpa andra att hitta sin inre styrka. Jag brukar säga att utmattningen inte var en vägg, utan en dörr till något helt nytt. Något alldeles underbart.

 

Inga metoder, men några sanningar

Men bara för att det tog lång tid för mig att fatta betyder det inte att det är svårt. Tvärtom faktiskt. Det är nämligen alldeles för lätt för att våra rationella tänkanden ska acceptera så enkla lösningar på så stora problem som till och med psykisk ohälsa. Efter allt jag har testat är jag mer än bombsäker på att det inte finns en enda metod i hela världen som funkar för alla. Däremot finns det några sanningar som gäller oss alla. Och det är sanningen om hur tänkandet, kännandet, medvetandet och livskraften fungerar. När människor ser det är det som att allt annat faller på plats som ett pussel som lägger sig av sig självt.

 

En mening för att hjälpa mänskligheten

Om jag fick säga en enda mening för att hjälpa mänskligheten skulle det vara den här: Befrielsen som kommer av att veta att det enda vi kan uppleva är våra egna tankar, är fantastisk. Det har som sagt gett mig stora insikter om mitt eget liv, men också gjort att jag i olika situationer har kunnat möta frustrerade människor som levt ut sina aggressioner mot mig, utan att jag har behövt ta åt mig. Jag har sett att det inte har haft med mig att göra utan att de har varit förblindade av sina tankar.

 

Jag är så tacksam för att jag nu får jobba med att förmedla den livskunskap som vi alla borde ha fått i skolan.